اگرچه معدن یکی از موثرترین پتانسیلها در توسعه پایدار کشور است، اما کمبود زیرساختها برای نظارت بر فعالیتهای معدنی، فعالیتهای موازی و اختیارات ناکافی ساختارهای دولتی برای انجام وظایف محوله، مشکلات مالی را در حوزه معدن ایجاد کرده است تامین مواد اولیه فقدان امنیت محلی و کافی برای صنعت معدن و همچنین برای مخالفان، معدن نمی تواند نقش محرک خود را در اقتصاد ایفا کند.
بر اساس گزارش اخیر مرکز آمار ایران، در سال 1400 تنها 23 درصد از معادن کشور دارای واحد بهداشت، ایمنی و محیط زیست (HSE) بوده اند. این در حالی است که معادن زغال سنگ با 368 حادثه شغلی پیشتاز صنعت معدن است. با وجود کاهش تصادفات شغلی نسبت به سال های گذشته، ایمنی معادن به ویژه در بخش زغال سنگ و سنگ آهن همچنان یک چالش است و کارگران آسیب های جدی را متحمل می شوند.
در تازه ترین اتفاق کارشناسان حوزه معدن می گویند نبود وسایل ایمنی در معدن طبس و عدم توجه به هشدارهای کارگران در خصوص بوی گاز باعث انفجار معدن طبس شده است.
سید ابوالفضل اشرف منصوری عضو شورای عالی امنیت وزارت کار و رئیس اتحادیه کارگران ایمنی کشور درباره آخرین دیدار با وزیر ایمنی معدن گفت: در این دیدار وزیر کار کارگری پیشنهاد کرد. معادن پرخطر کشور بهتر است همه آنها را سه ماه تعطیل کنند و در این مدت تامین اجتماعی دستمزد کارگران را پرداخت کند تا کارگران بدون دستمزد نماند.
وی افزود: بدون شک این تصمیم از نظر ایمنی معادن و شروع عملیات عمرانی در آنها گام خوبی است اما معادنی مانند زغال سنگ که در صورت توقف کار خسارت قابل توجهی به کشور وارد می کند به مجتمع معدنی بنابراین مرسوم نیست که برای مسائلی مانند گاز یا زمین خاموش شود و اقدامات ایمنی و بهبود معمولاً همزمان با ادامه بخشی از کار ادامه می یابد.
اشرف منصوری افزود: در این جلسه در مورد تامین امنیت کشور و بازرسی حکومت داری بحث شد و در این بحث آقای وزیر خواستار ارائه طرح ها و برنامه ها در تمامی عرصه های امنیتی شدند. در ادامه نمایندگان کارگری مطالبی را در خصوص حفاظت و ارتقای ایمنی کار پیشنهاد کردند. سازمان تامین اجتماعی و سازمان های کارگری نیز موارد دیگری را مطرح کردند.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی مرکز آمار ایران، علاوه بر فوتیهای ناشی از حوادث معدن، انواع جراحات کارگران شامل «زخم و جراحات داخلی»، «قطع پا»، «شکستگی»، «فرسودگی شغلی» میشود. تب و…»، «مسمومیت و عفونت حاد»، «مسمومیت و جابجایی»، «آسیب سطحی و زخم باز»، «خفگی»، «اثرات ناشی از صدا، لرزش و فشار»، «اثرات ناشی از کم و فشار زیاد، گرما و نور «شوک» و «سایر صدمات» ذکر شده است.
منصوری کارشناس حوزه ایمنی فنی تاکید کرد: در تحقیقات انجام شده در این جلسه و در گزارش ارائه شده به صورت جامع در خصوص حادثه معدن زغال سنگ طبس، موضوع عدم آمادگی پرسنل و مدیران برای کار مطرح شد. اشاره شد. مثلا در خارج از کشور این موضوع در زمینه آموزش و آماده سازی نیروی کار مطرح شد که در بین کشته شدگان کسانی بودند که روز اول کار بودند! اما در قسمت خطرناکی از داخل معدن به کار گرفته می شوند.
وی تصریح کرد: در صورت بروز حادثه در معدن مقرر شد موضوع ایمنی بررسی شود و پس از آن کمیسیونی در شورای عالی ایمنی فنی تشکیل شود تا از بروز چنین حوادثی جلوگیری شود. علاوه بر این، کمبود حسابرسان نیز مطرح شده است. اما با اضافه شدن 1000 بازرس در دستگاه های دولتی کار پیشرفت نمی کند و بار سنگینی بر دوش دستگاه های دولتی خواهد بود. به علاوه پراکندگی کارگاه ها و تنوع موضوعات کاری و انواع مختلف صنعت و کار در کارگاه ها زیاد است و این تنوع نمی تواند بازرسی کیفی را فراهم کند.
یکی از اعضای شورای عالی ایمنی فنی وزارت کار ادامه داد: با توجه به این موضوع پیشنهاد میشود فناوریهای جدید مانند هوش مصنوعی یا اپلیکیشنهای تلفن همراه و نرمافزارهای نظارت و کنترل ایمنی ارائه شود و امیدواریم بتوانیم وزارت مدیریت و تنظیم استانداردهای ایمنی، کار و بهداشت و نظام مهندسی معدن باید به این فناوری ها بیاید و از آنها در بازرسی و نظارت استفاده کند.
واقعیت این است که عوارض حوادث صنعتی در کشور زیاد است و افرادی که شاهد حوادث هستند دوستانی دارند که دیگر علاقه ای به معدن و تولید ندارند که منجر به تعطیلی و کمبود نیروی انسانی می شود
چند روز پیش پس از حادثه معدن طبس، احمد وزیری به منظور کاهش حوادث احتمالی معدن، دستور تشکیل کمیته ویژه ای را برای بررسی استانداردهای ایمنی معادن در ایران و بررسی موارد ناکارآمد صادر کرد.
یکی از اعضای شورای عالی حفاظت فنی وزارت کار درباره بررسی استانداردهای معدنی می گوید: بحث معادن فعال و غیر فعال و بحث معادن خصوصی و دولتی متفاوت است و هر کدام شرایط خاص خود را دارد. در بحث آئین نامه معادن، مقررات ایمنی داریم که همه معادن را پوشش می دهد، در حالی که ضوابط و مقررات مربوط به استخراج شن و ماسه باید با زغال سنگ متفاوت باشد و هر بخش از معدن باید مقررات خاصی داشته باشد برای او تدوین شده است. به عنوان مثال، یک معدن 60 ساله باید قوانین متفاوتی نسبت به یک معدن جدید با زیرساخت بهتر داشته باشد. به عنوان مثال، معادنی که شامل استخراج سطحی میشوند، نیازمند مقررات و دستورالعملهای کاملاً متفاوتی هستند که باید از سایر معادن زیرسطحی تهیه شوند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "خطرات جدی در معادن؛ ایمنی کارگران در سایه بیتوجهی!" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "خطرات جدی در معادن؛ ایمنی کارگران در سایه بیتوجهی!"، کلیک کنید.