این مدرس دانشگاه و معمار ساختمان گفت: هر ساختمانی باید یک مدیر متخصص در زمینه نگهداری ساختمان داشته باشد تا بر ایمنی ساختمان نظارت شود.
ایمان شیخ انصاری در گفت وگو با EDHA وی گفت: قوانین زیادی در زمینه ایمنی ساختمان ها وجود دارد اما هیچ سازمانی در این زمینه مستقیماً پاسخگو نیست و نظارتی نیز در حوزه ایمنی ساختمان ها وجود ندارد. البته دو نوع قوانین ایمنی وجود دارد، برخی از قوانین از سال 2004 برای ساختمان های جدید در نظر گرفته شده است و قوانین متفاوتی برای ساختمان های قدیمی وجود دارد. اما به نظر من در کنار طبقات قدیم و جدید ساختمان ها باید به طبقه بندی دیگری نیز توجه کرد و آن ذی نفعان یا مالکان ساختمان ها هستند.
مدرس این دانشگاه ادامه داد: تمام ساختمان های جدید و قدیم ساکن هستند و همه این افراد پس از اسکان در تلاش هستند تا محل زندگی و کار خود را ایمن کنند. به عنوان مثال بسیاری از افراد برای ساختمان خود کپسول آتش نشانی می خرند یا آموزش زلزله در مدارس آموزش داده می شود.
شیخ انصاری با اشاره به ساختمان های عمومی گفت: این موضوع در ساختمان های عمومی کمی متفاوت است. از آنجایی که مالک اصلی آنها مشخص نیست یا ممکن است هر از گاهی مانند بیمارستان گاندی تغییر کند.
وی افزود: در سایر کشورهای کمتر توسعه یافته هر ساختمانی یک مدیر ساختمان دارد یعنی فردی با دانش و مهارت فنی خاص که ساختمان را مدیریت می کند و این شغل مال آن شخص است و نباید باشد. به صورت دوره ای توسط این شخص انجام می شود
معمار ساختمان گفت: در همین نمونه بیمارستان گاندی می توانید تصور کنید که حتی رئیس بیمارستان گاندی هر روز از بخش های مختلف بیمارستان بازدید می کند تا شخصاً عملکرد افراد را بررسی کند. اما آیا رئیس بیمارستان که پزشک است؟ آیا از جنبه فنی ساختمان اطلاعی دارد یا خیر؟ آیا این شخص دیوارها و قسمت های مختلف ساختمان را بازرسی کرده است؟ که من معتقدم قطعاً اینطور نیست زیرا او هیچ تخصص فنی در ساخت و ساز نداشت.
شهرداری فاز اول ساختمان های ناایمن است
این مدرس دانشگاه ادامه داد و گفت: جنبه ایمنی ساختمان ها از سوی دیگر بررسی می شود. قوانین بر اساس دستاوردهای علمی تصویب می شوند. مهندسان در دانشگاه ها تحصیل می کنند و از مراکز مربوطه مجوز می گیرند. حالا این مهندسان بر اساس قوانین و مجوزهای قانونی ساختمان ها را طراحی و می سازند اما وقتی این همه نقص در کار نهایی دیده شود چه اتفاقی می افتد؟
شیخ انصاری گفت: برای پاسخ به این سوال باید به سایر نهادهای موثر در این زمینه توجه شود. به عنوان مثال چرا شهرداری ها به ساختمان هایی که روی خط گسل هستند پروانه ساختمانی می دهند؟ یا چگونه حتی اجازه ساخت ساختمان های اضافی را می دهد؟ این موضوع به بحث های مالی بین کارفرما و شهرداری می رسد که در مبادله مقداری پول صورت می گیرد و هیچکس پاسخگوی احتمالات آینده نیست.
وی افزود: زمانی که ساختمانی ساخته می شود نظارت بر آن بر عهده مهندس ناظر است. طبق قانون، وزارت کار و مسکن، وزارت کار و شهرسازی و… همه در ساخت بنا نقش دارند، اما مرجعی که مجوز ساخت را می دهد شهرداری است که هیچ مسئولیتی در ساخت و ساز ندارد. این رابطه احترام گذاشتن
معمار این ساختمان گفت: یعنی شهرداری مجوز ساخت ساختمان می دهد اما اگر اتفاقی بیفتد مسئولیتی ندارند و می توانند از نهادهای دیگر بپرسند که چرا اتفاقی برای ساختمان افتاده است. به عنوان مثال، آنها از آتش نشانی می خواهند که کار کنند، زیرا آنها ساختمان را ناامن گزارش نکرده اند.
وی افزود: در برخی موارد ساختمان ها با مجوز ساخته می شود; سالم هم ساخته شده ولی مثلا پروانه مسکونی گرفته ولی به تجاری تغییر کاربری داده و در این مورد مثلا در یک واحد مسکونی 50 نفر زندگی می کنند ولی یک واحد 50 نفر رفت و آمد دارند. روز، که به معنای افزایش عامل خطر است.
معمار ساختمان گفت: باید مقررات جامعی تدوین شود و نهادهای مورد اعتماد همکاری کنند. یکی از مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد انگیزه مسئولان است، گاهی می بینیم که قانونی وجود دارد اما مسئولان تمایلی به اجرای آن ندارند. توجه به قوانین مالیاتی؛ از آنجایی که این قوانین جنبه مالی دارند، مسئولان امر آنها را تشویق به رعایت جدی آن می کنند.
وی افزود: متاسفانه هنوز در کشور ما بحث امنیتی وجود دارد که علاوه بر پول، زندگی مردم را به طور مستقیم تحت تاثیر قرار می دهد. برخی از مسئولان انگیزه کافی برای انجام وظایف خود در این حوزه ندارند. متأسفانه این انگیزه و ضرورت زمانی به وجود می آید که مثلاً عده ای بر اثر زلزله یا آتش سوزی جان خود را از دست داده اند و در این زمان اقدامات محلی و موقتی انجام می شود. مثلا یادم می آید یکی از مقاله های دستیارم چند سال پیش در مورد پنجره های دوجداره بود. قاطعیت این فرد باعث شد تا ظرف پنج سال تعداد لیوان های استفاده شده در کشور دو برابر شود. به همین دلیل انگیزه مسئولان در انجام هر قانون و وظیفه ای بسیار مهم است.
شیخ انصاری در برخورد با ظالمان می فرماید: اگر مسئولان در انجام وظایف خود کوتاهی کنند; نهادهای نظارتی باید طبق قانون عمل کنند و آنها را تحت پیگرد قانونی قرار دهند، اما این موسسات عمدتاً دولتی هستند و مراکز قضایی نیز دولتی هستند. عملا امکان این نظارت صحیح از بین رفت.
وی افزود: متاسفانه هنوز امنیت مطالبه عمومی مردم نیست، اگر سازمانی وجود داشت که ایمنی ساختمان ها را تایید می کرد و صریحا اعلام می کرد و با افراد ناامن برخورد می کرد، این موضوع هنوز جای نگرانی ندارد. از مردم ما.”
ما آژانس امنیتی نداریم
مدرس این دانشگاه گفت: متاسفانه در کشور ما قوانین مختلفی برای ایمنی وجود دارد که متاسفانه برخی از این قوانین با یکدیگر هماهنگی ندارند. همچنین هیچ ارگانی مستقیماً مسئول اجرا و نظارت بر آن نیست، بنابراین ایمنی ساختمان آنطور که باید دیده نمی شود.
شیخ انصاری در پاسخ به این سوال که به نظر شما این تشکل باید در کدام سازمان ایجاد شود؟ وی گفت: این سازمان باید در محل حاکمیتی ایجاد شود که قانون را به درستی و با جدیت اجرا کند. همچنین اداره نظارت باید بسیار قوی باشد تا در صورت لزوم به دستگاه های دولتی دستور دهد و تمامی تصمیمات این مجموعه لازم الاجرا است.
پایان خبر EDHA
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "نهاد متولی ایمنی نداریم/ شهرداری اولین مرحله ساخت ناایمن است" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "نهاد متولی ایمنی نداریم/ شهرداری اولین مرحله ساخت ناایمن است"، کلیک کنید.