تعیین EDHA بر اساس سکه بهار آزادی و تعیین سایز آن که در چند دهه گذشته در کشور به یک سنت تبدیل شده است، با گرانی سکه با یکی از چالش های اساسی مواجه شده است. ازدواج جوانان
از یک سو پسران با وجود هزینه های سنگین مسکن و مراسم عروسی قادر به پذیرش جهیزیه های سنگین نیستند و از سوی دیگر دختران به دلیل عدم حمایت مالی نگران آینده ازدواج خود هستند. علاوه بر این، خانواده ها به بهانه حمایت مالی و گاهی به دلیل آداب و رسوم و نگرش های اجتماعی، جهیزیه دختر خود را قطع نمی کنند.
در این صورت اگر خانواده پسر مهریه سنگین را نپردازند در زمان طلاق و یا هنگام دادن مهریه دختر برای هر دو دختر مشکلات زیادی ایجاد می کند. این مرد با دادگاه، زندان و پرداخت اقساط سنگین مواجه شد که برخی از آنها از حق طلاق سوء استفاده کردند و مهریه را پرداخت نکردند. بنابراین برخی از زنان از حقوق مالی خود محروم هستند. با این حال، زنانی نیز هستند که وعده حیض را بهانه ای برای سوء استفاده قرار می دهند.
این مسائل باعث شد مدتی پیش اعلام شود که بر اساس پیشنهاد اصلاح قانون مهریه، حق ثبت هر سکه برداشته می شود. هزینه ثبت ازدواج از 2 میلیون تومان تا 1.5 میلیارد تومان بود. اما اینکه این طرح چقدر به حل این مشکل کمک می کند و علت این چالش در جامعه چیست، هنوز مشخص نیست.
تامین قاعدگی برای حمایت مالی دختران
علی نوری، جامعه شناس و از اعضای هیئت علمی این دانشگاه با اشاره به چالش هایی که فقه سنگین علیه جوانان ایجاد می کند، گفت: این موضوع از دهه 1970 مطرح شده است. تا دهه 60 همیشه EDHA وجود داشت. اما از دهه 70 مشکلی به نام مهریه به وجود آمد، زیرا با افزایش تحصیلات و فعالیت های اجتماعی دختران، بحث حقوق مالی آنها مطرح شد و خانواده هایشان نیز از آنها حمایت کردند.
وی در ادامه بیان کرد: یا به دلیل عدم شناسایی بیش از نیمی از طلاق های ثبت شده در سال های اخیر در سال اول زندگی است. این بدان معناست که ازدواج هنوز مثمر ثمر نیست و منجر به طلاق می شود. از هر 200 هزار طلاق در کشور، 100 هزار طلاق کمتر از یک سال طول می کشد. دو نفر کمتر از یک سال با هم زندگی می کنند، زن می تواند مهریه کامل بگیرد و اگر مرد توانایی مالی نداشته باشد، مسائل زندان و دادگاه پیش می آید.
نوری با اشاره به تغییر کارکرد قاعدگی از حمایت مالی گفت: در واقع مبحث قاعدگی ابتدا از حمایت مالی شروع شد. صحبتشان این بود که «جهیزیه را کی داد، کی گرفت» اما با گذشت زمان ثابت شد که هم مهریه را می دهد و هم می گیرد.
این جامعه شناس با اشاره به حدودی که قانون گذاران برای حیض تعیین کرده اند، گفت: گفتند 110 سکه بیشتر نباشد. در حالی که با در نظر گرفتن قیمت یک سکه، شخص نمی تواند حتی 10 عدد از آن را پرداخت کند. از سوی دیگر برخی از زنان به دلیل اینکه حق طلاق ندارند نمی توانند یک سکه بگیرند.
وی دادن مهریه به این شکل را غیرقانونی دانست و گفت: یعنی دو نفر می خواهند زندگی مشترک را شروع کنند. برخی از جوانان از ترس مهریه ازدواج نمی کنند. متاسفانه مشکلات ما همه با هم است. از طرفی EDHA رسم اشتباهی است. با توجه به افزایش طلاق، جوانان با دیدن افرادی که در اطراف خود پریود هستند و ازدواج نمی کنند، می ترسند.
دریافت هزینه ثبت نام بار اضافی بر دوش جوانان می گذارد
نوری در پاسخ به سوالی مبنی بر تاثیر قانون در احراز حقوق ثبت فقهی گفت: به جای اخذ حق ثبت باید کار فکری اساسی تری انجام شود. این پیشنهاد نشانه برتری است. امروزه شرایط زندگی مردم تغییر کرده است. باید ببینیم جوان ها برای زندگی چه می خواهند و بعد باید به فکر اساسی تری باشیم. مشکل اینجاست که باید حقوق برابر زن و مرد را تعریف کنیم.
وی ادامه داد: باید عقد نکاح و مفاد آن را بررسی کنیم و ببینیم کجا ظلم و ناعادلانه نسبت به زن و مرد است. به جای اینکه یک گوشه را رها کنیم و بقیه را رها کنیم، یکباره همه مواد توافقنامه را مرور کنیم. اگر بخواهیم از منظر قانونگذار به این موضوع نگاه کنیم، چرا به همه طرف نگاه نمی کنیم؟
نوری در توضیح این موضوع افزود: به عنوان مثال حق طلاق که به عسر و حرج به زن داده می شود یا حق حریم خصوصی و یا اموالی که دو نفر در طول زندگی به دست می آورند نیز باید قانونی باشد. منصفانه
وی همچنین گفت: در قوانین ما نقصی وجود دارد. اگر از نظر قانون اصلاح شود، خانواده به راحتی ممکن است با مشکل مواجه شود. یا رسانه ها این موضوع را روشن کنند. متاسفانه رسانه ما وارد این موارد اساسی نمی شود. این حق ثبت نام علیرغم مسائل و مشکلات مالی از جمله هزینه های مسکن و ازدواج اول باری بر دوش جوانان است. اگر بخواهیم بدبینانه نگاه کنیم، شاید نگاه درآمدی به این موضوع داشته باشند.
حقوق مالی زنان باید به رسمیت شناخته شود
وی با تاکید بر اینکه مهریه تنها نشانه عشق مرد به زن است، گفت: EDHA می تواند هر چیزی باشد، حلقه یا حتی شاخه گل. این هدیه ای بود که مرد به اندازه توان مالی خود به زن داد. اینطور نیست، وعده ها سنگین هستند و می توان از آنها سوء استفاده کرد.
استاد این دانشگاه در پاسخ به این سوال که حق زن چگونه تعیین می شود، گفت: برخی از خانم ها هم می گویند اگر اینطور نیست حق مالی ما کجا مشخص می شود؟ خانواده دختر در مراسم عقد از پرداخت مهریه کوتاهی می کنند، خانواده پسر حاضر نیستند حق طلاق و حبس و حتی حق تحصیل و شغل را بپذیرند که می خواهند حقوق اضافی بدهند. در صورتی که حق اصلی آن شخص باشد. این باید به صورت قانونی حل شود.
نوری با اشاره به جایگزین مناسب برای مهریه برای رعایت حقوق زن و مرد گفت: بهتر است آن را مهریه 60 سال قبل بدانیم که نشانه عشق مرد به زن است. تا حدی که مرد بتواند آن را در روز عقد، یعنی به میزان توانایی زن پرداخت کند. علاوه بر این، حقوق مالی زنان به عنوان شریک زندگی مردان باید به رسمیت شناخته شود. قانون بگذاریم که از روز ازدواج تا روزی که با هم زندگی می کنند، هر چه به دست آورده اند به طور مساوی تقسیم شود. در این صورت سوء استفاده زن و مرد از حیض وجود ندارد.
این جامعه شناس و استاد دانشگاه در پایان تصریح کرد: با وجود حضور زنان تحصیلکرده در جامعه امروز ما نمی توانیم همان رابطه ای را که پنجاه سال پیش با زنان داشتیم حفظ کنیم و همه چیز را از آنها بخواهیم. توجه به حقوق آنها ضروری است. از سوی دیگر مسائلی مانند افسردگی و انزوا هم برای مردان و هم برای زنان به وجود می آید و آسیب پذیری اجتماعی را افزایش می دهد. ما باید به طور اساسی با این موضوع برخورد کنیم.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "مهریه پشتوانه زنان یا باری بر دوش مردان؟" هستید؟ با کلیک بر روی حوادث، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "مهریه پشتوانه زنان یا باری بر دوش مردان؟"، کلیک کنید.