تقویم علم؛
در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 11 فروردین برابر با 30 مارس را مرور خواهیم کرد.
به گزارش خبرگزاری علم و فناوری EDHA، تاریخ علم مملو از رویدادهای مهمی است که نوآوری ها، کشف ها و حتی زادروزها و درگذشت های دانشمندان و مخترعان تاثیرگذار جهان را در برمی گیرد. در این تقویم علم، وقایع مهم مصادف با امروز 11 فروردین برابر 30 مارس را ورق می زنیم.
***
دنباله دار هالی
30 مارس 239 پیش ازمیلاد برابر با 11 فروردین، منجمان چینی در کتب تاریخ نگاری شیه چی و ون هسین تونگ خایو، اولین گذر حضیض دنباله دار هالی را ثبت کردند. این دنباله دار هر 75 سال یکبار، بر فراز مدار سیاره نپتون و داخل مدارهای زمین و زهره، دوره خورشید و در جهت مخالف چرخش سیارات منظومه خورشیدی می چرخد و مدار بسیاری بیضی شکل خودش را کامل می کند. هالی اولین دنباله داری است که حرکت تناوبی آن شناخته شد. ادموند هالی انگلیسی در سال 1705 پیش بینی کرد که دنباله داری که در سال 1682 بر فراز لندن ظاهر شد دوباره در سال 1759 ظاهر می شود و این همان دنباله داری است که در سال های 1607 و 1531 هم ظاهر شده بود. همین پیش بینی سبب شد که پس از مرگ هالی، این دنباله دار را در بزرگداشت نام او هالی بنامند.
دستگاه جوجه کشی
30 مارس 1843 خورشیدی برابر با 11 فروردین 1222 خورشیدی، اولین حق ثبت اختراع ایالات متحده برای انکوباتور تخم مرغ (دستگاه جوجه کشی) به ناپلیون ای. گورین از شهر نیویورک صادر شد. این دستگاه وضعیتی را برای توزیع گرمای بخار، تصفیه هوا و غیره با هدف جوجه کشی با حرارت مصنوعی توصیف می کرد. در طرح این دستگاه، بالای هریک از لوله هایی که جریان بخار را از دیگ بخار حمل می کردند، 24 کشو قرار می گرفتند که هریک حاوی حدود 300 تخم مرغ بود. گورین در این طرح، پرورش جوجه ها را در قسمت های متوالی بر اساس سن، به مدت 3 ماه پس از جوجه ریزی هم توضیح داده بود. 16 نوامبر 1841، گورین اختراع دیگری را برای اولین جلیقه نجات ساخته شده از چوب پنبه ثبت کرد.
مداد-پاک کن
30 مارس 1858 میلادی برابر با 11 فروردین 1237 خورشیدی، اولین حق اختراع ترکیب مداد سربی و پاک کن به نام هایمن ال. لیپمن در ایالات متحده ثبت شد. در این اختراع، مداد به روش معمول ساخته شده بود و یک چهارم طولش از انتهاب آن برای حمل یک تکه لاستیک هندی آماده که به آن چسبانده شده بود، اختصاص داشت. بنابراین، تراشیدن یک سر مداد، نوک آن را برای نوشتن آماده می کرد، در حالی که با تراشیدن انتهای دیگر، یک تکه کوچک از لاستیک هندی نمایان می شد. این پاک کن هر زمان که نیاز بود به راحتی در دسترس بود. همچنین، پاک کن را می شد به اندازه نوک مداد تیز کرد تا خطوط ریز را هم در نقاشی پاک کند.
ترانزیستور نوری
30 مارس 1950 میلادی برابر با 11 فروردین 1329 خورشیدی، اختراع فوتوترانزیستور اعلام شد. این ترانزیستور به جای استفاده از جریان الکتریکی با نور کار می کرد و دکتر جان نورتروپ شایو از آزمایشگاه های تلفن بل در موری هیل نیوجرسی آن را اختراع کرد. در این دستگاه، نوک یک سیم جمع کننده منفرد روی گودی کوچکی قرار می گرفت که یک طرف تراشه کوچک ماده نیمه رسانای ژرمانیوم قرار داشت. این تراشه ژرمانیوم فقط 0.003 اینچ ضخامت داشت. وقتی این ترکیب، داخل استوانه کوچکی قرار می گرفت که انتهایش عدسی نصب می شد، نور متمرکز بر طرف مقابل و بدون گودی تراشه، جریان برق را در سیم کنترل می کرد.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "11 فروردین در دنیای علم چه خبر؟" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "11 فروردین در دنیای علم چه خبر؟"، کلیک کنید.