موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند شاید جایی دیگر – خبرگزاری EDHA | اخبار ایران و جهان

خبرگزاری EDHA، گروه استان ها-آزاده صفی: «موزه نهاوند خالی از اشیا 7000 ساله شد» خبری بود که آذرماه سال 99 رسانه ای شد و حکایت از خانه به دوشی اشیایی با تاریخ و تمدنی به بلندای کهن شهر نهاوند داشت. موزه ای که به ناچار تخلیه شد و کشمکش بین میراث فرهنگی، شهرداری و شورای شهر نهاوند سبب آن شده بود.

قصه از این قرار بود که به دنبال شکایت حقوقی شورای شهر و شهردار نهاوند از میراث فرهنگی و با وجود تفاهمنامه 15 ساله برای در اختیار گذاشتن این ساختمان جهت برپایی موزه مشارکتی سرانجام با محکومیت میراث فرهنگی موزه نهاوند خالی از اشیا شد.

موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند در سال 92 و با همکاری شورای شهر احداث شد، ملک را شهرداری تامین کرد و اشیا، نیروی انسانی، نگهداری، حفاظت و اداره کردن آن را میراث فرهنگی به عهده گرفت. سال 99 اما با شکایت شهردار نهاوند و گرفتن حکم قضایی و محکومیت میراث فرهنگی موزه تاریخ و فرهنگ از اشیا 7000 ساله تخلیه شد.

مشارکت در احداث موزه ها از وظایف ذاتی مدیریت شهری

با وجود اینکه در بیشتر شهرهای دنیا و حتی ایران مکان های فرهنگی مانند موزه و فرهنگسرا به صورت مشارکتی احداث می شود و انجام امور فرهنگی یکی از وظایف ذاتی شهرداری ها است و میراث فرهنگی تنها مجوز صادر می کند اما شهرداری نهاوند پس از چند سال از میراث فرهنگی شکایت کرد و ساختمان خود که محل موزه این شهرستان بود را پس گرفت.

اعضای شورای شهر و شهردار وقت نهاوند اعتقاد داشتند ملک متعلق به مردم است و مردم نهاوند به آن نیاز دارند بنابراین تصمیم به پس گرفتن ملک از میراث فرهنگی گرفته و پس از انجام مراحل قانونی موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند تخلیه و اشیا به مخزن استان منتقل شد تا به صورت امانت نگهداری شوند.

موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند شاید جایی دیگر

خانه صمصام موزه نهاوند می شود

آذرماه سال 1400 بود که خبر رسید موزه نهاوند قرار است در خانه تاریخی صمصام راه اندازی شود و بخشی از این بنا توسط میراث فرهنگی تملک شده است. رییس میراث فرهنگی وقت شهرستان نهاوند همان زمان گفته بود که با پیگیری های نماینده مردم نهاوند در مجلس شورای اسلامی اعتباری در سال 1400 برای تملک بنا اختصاص یافته است و امیدواریم بتوانیم کل بنا را تملک و استانداردسازی کنیم و مجدداً موزه تاریخ و فرهنگ را در این محل بنا کنیم و اشیا را به نهاوند برگردانده و به نمایش بگذاریم.

راه اندازی موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند لنگ تامین اعتبار

مهرماه سال 1401 محمد احمدی؛ سرپرست اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شهرستان نهاوند به خبرنگار EDHA گفته بود که راه اندازی موزه تاریخ و فرهنگ نیازمند تامین اعتبار است و سه دانگ از این بنا برای تبدیل به موزه خریداری شده و سه دانگ دیگر بنا نیز باید از مالک خریداری شود اما اعتبارات استانی پاسخگوی تملک بنا نیست و پیشنهاد خریداری بخش باقیمانده بنا از اعتبارات ملی شده است.

دی ماه سال 1401 درِ خانه تاریخی صمصام به روی وزیر میراث فرهنگی باز شد و ضرغامی برای میانجیگری و تملک این بنا پا پیش گذاشت اما در نهایت وزیر هم نتوانست گره تملک و مشکل تامین اعتبار آن را باز کند و قصه خانه صمصام و موزه نهاوند به سرانجام نرسید.

موزه نهاوند همچنان خانه به دوش است

حالا حدود چهار سال است که نهاوند موزه ای ندارد و اشیا تاریخی این شهرستان خانه به دوش است و در مخزن همدان نگهداری می شود. رییس اداره میراث فرهنگی نهاوند درباره اقدامات جدید در راستای راه اندازی موزه به خبرنگار EDHA گفت: تاکنون حدود سه دانگ از بنا توسط میراث فرهنگی خریداری شده اما اعتبارات استانی کفاف تملک کامل بنا را نمی دهد.

محمد احمدی با بیان اینکه وضعیت موزه نهاوند بلاتکلیف است، افزود: طبق آخرین صحبت هایی با مالک خانه صمصام داشتیم مبلغ پیشنهادی وی برای تملک زیاد است و اعتبارات استانی کفاف آن را نمی دهد علاوه بر این مالک اذعان کرده باقی مانده ملک را یکجا می فروشد که این مبلغ از توان میراث فرهنگی خارج است.

وی با اشاره به اینکه برای تملک خانه صمصام به دنبال اعتبارات ملی هستیم، اظهار کرد: راه اندازی موزه به تامین اعتبار ملی نیاز دارد و اعتبارات استانی پاسخگوی تملک بنا نیست که امیدواریم هرچه زودتر این امر محقق شود.

موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند شاید جایی دیگر

موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند شاید جایی دیگر

امروزه راه اندازی موزه های مشارکتی در شهرهای مختلف در حال گسترش است و همکاری و همراهی شهرداری ها در اشاعه فعالیت های فرهنگی امری بدیهی است. باوجود اینکه شهرداری و شورای شهر نهاوند سال های قبل خلاف این موضوع را اثبات کرده و به راحتی شهروندان این شهر را از موزه ای غنی محروم کردند اما نهاوند هنوز هم می تواند موزه داشته باشد و علاوه بر شهروندان، گردشگران نیز با تاریخ غنی این خطه آشنا شوند.

تعداد خانه های قدیمی در شهرهای تاریخی مانند نهاوند زیاد است که تعدادی به علت بی توجهی در گذشته تخریب شده و یکی از بهترین گزینه ها برای حفظ بناهای باقی مانده تغییر کاربری متناسب آن هاست. اگرچه خانه تاریخی صمصام که در یکی از محلات قدیمی نهاوند قرار دارد و در سال 80 در فهرست ملی به ثبت رسیده می تواند یکی از گزینه های احداث موزه نهاوند باشد اما شاید موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند در جایی دیگر نیز بتواند پیشینه این کهن شهر را به رخ گردشگران بکشد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند شاید جایی دیگر – خبرگزاری EDHA | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "موزه تاریخ و فرهنگ نهاوند شاید جایی دیگر – خبرگزاری EDHA | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.