ارز دیجیتال پای
شبکه پای نتورک ادعا میکند بلاک چینی است با قیمت pi که همه میتوانند با نصب اپلیکیشن آن، عضو شبکه شده و به استخراج Pi بپردازند. هدف پای ایجاد بستری غیرمتمرکز برای استفاده مردم عادی از امکانات دنیای بلاک چینهاست.

ارز دیجیتال «پای نتورک» (Pi Network) خود را یک شبکه بلاک چین غیرمتمرکز معرفی میکند و میخواهد دسترسی همه کاربرها به پول دیجیتال را تسهیل بخشد. پای نتورک مدعیست کاربرها با نصب اپلیکیشن موبایل، بهصورت روزانه میتوانند در فرایندی که اسم آن را ماینینگ گذاشته است (البته تفاوت زیادی با آنچه که ما به عنوان ماینینگ یا استخراج میشناسیم دارد) به کاربرها اجازه میدهد ارز دیجیتال این شبکه را که «پای» (Pi) نام دارد به دست آورند.
البته در حال حاضر نام نفر سوم یعنی McPhillip در وبسایت پای وجود ندارد و گویا حذف شده است. آنها پروژه پای نتورک و اپلیکیشن پای را در روز چهاردهم مارس ۲۰۱۹ که به روز جهانی پای (همان عدد پی در ریاضی) معروف است، منتشر کردند.
پای نتورک معتقد است قیمت خرید یا هزینه استخراج ارزی مثل بیت کوین و اتریوم خیلی زیاد است و به همین دلیل، عده زیادی از مردم توانایی بهرهمندی از مزایای این رمزارزها را ندارد. در ادامه در مورد طرز کار شبکه ارز دیجیتال پای و اینکه در حال حاضر در چه فازی قرار دارد بیشتر صحبت میکنیم.
شبکه پای چطور کار میکند؟
شبکه پای بر اساس الگوریتم اجماع شبکه استلار و پروتکل SCP ساخته شده است. سرعت تراکنشها بین ۳ تا ۵ ثانیه است و سیستم بر اساس اعتماد نسبی بین ولیدیتورها کار میکند.
منظور از تحمل خطای بیزانس این است که شبکه با نظر اکثریت «» (Nodes) کار کند و در صورت اقدام غیر مجاز یک یا چند نود محدود، فرایند پردازشی شبکه دچار اختلال نشود چون اکثریت نودها صادقانه فعالیت میکنند. مثلا شبکه بیت کوین برای این منظور از الگوریتم اجماع «» (PoW) استفاده میکند و نیازمند مصرف برق و قدرت پردازشی زیادی است.
در حقیقت اتفاقی که میافتد این است که با هر بار باز کردن برنامه و کلیک روی دکمه استخراج، چیزی ماین نمیشود، چون هنوز شبکهای راهاندازی نشده و تراکنشی وجود ندارد که بخواهد پردازش شود و تمام سکههایی که برای هر نفر در اپلیکیشن نشان داده میشود، قرار است در فاز نهایی این پروژه به کیف پول هر کاربر منتقل شود.
آیا پای نتورک قابل اعتماد است؟
ارز دیجیتال پای نتورک در فاز اول که طراحی و توزیع اپلیکیشن بین کاربرها بود، توانست در مدت کمی چند میلیون نصب را تجربه کند و اکنون در فاز دوم به نام Testnet قرار دارد. در حقیقت در فاز نخست، بیشتر توجه روی نصب اپلیکیشن موبایل بود ولی هدف فاز دوم، افزایش تعداد نودهای دسکتاپ است.
درست است که یک بلاک چین بدون نودها و کاربرهایش هیچوقت به جایی نمیرسد، اما اینکه تمام فعالیتهای یک شبکه فقط به تعداد کاربرها بستگی داشته باشد و همه آنها بدون دیدن یا تجربه هیچ قابلیتی از این شبکه، برای یک مدت چند ساله مجبور باشند هر روز حضور خود را در شبکه از طریق اپلیکشین اعلام کنند، کمی عجیب به نظر میرسد.
علت مشکوک بودن پای نتورک به کلاهبرداری
در وایت پیپر پای کمی بیش از حد راجع به مسائل کلی و مقدماتی صحبت شده، ایرادات زیادی از بیت کوین گرفته شده است. از طرفی عدهای میگویند نصب این برنامه هزینهای ندارد ولی زمان و انرژی میلیونها کاربر میتواند مورد سوءاستفاده قرار گیرد.
اگر وایت پیپر بیت کوین را مطالعه کنید، به خوبی تفاوت آن را با وایت پیپر پای نتورک احساس خواهید کرد. وایت پیپرها اصولا متنهای فنی هستند و مخصوص توسعهدهندهها نوشته میشوند، ولی کاربرهای عادی با کمی اطلاعات از این حوزه نیز میتوانند چیزهای زیادی از آنها دریابند. وایت پیپرها متنهای خلاصهای هستند و در ابتدا مشکل یا نیاز را معرفی و سپس راهحل معقول خود را برای حل آن مشکل را توضیح میدهند. هنگام مطالعه وایت پیپر پای، در چندین صفحه فقط به بیان مقدمات و توضیحات فناوری توزیعشده، بلاک چین، بیت کوین و نقاط ضعف آن و مسائل این چنینی پرداخته شده است.
البته این متن، کامل است و کاری که پای نتورک قرار است انجام دهد را به طور کامل توضیح داده، اما کمی بیش از حد به مقدمات پرداخته شده و توضیحات زیادی راجع به الگوریتم اجماع شبکه استلار داده شده است. چیزی که کمی ماجرا را مشکوک میکند، این است که بارها در متن وایت پیپر ذکر شده که توزیع سکهها در شبکهای مثل بیت کوین عادلانه نیست و افراد در گذشته، با صرف انرژی و هزینه کمتر، سکههای بیشتری را به دست آوردهاند و افراد هر چه دیرتر به شبکه بپیوندند، باید هزینه بیشتری برای تعداد کمتری از سکهها بپردازند.
اشاره به چنین موضوعی در نگاه اول درست به نظر میرسد؛ اما اولا قیمت سکهها در سالهای ابتدایی فعالیت بیت کوین زیر ۱ دلار نیز بوده و اگر ارزش دلاری هر سکه را در نظر بگیریم، این اختلاف در تعداد، بسیار کمتر میشود.
دوما خودِ شبکه پای نیز به افرادی که زودتر به شبکه بپیوندند و زودتر بتوانند افراد بیشتری را به شبکه معرفی کنند، سرعت استخراج بیشتری میدهد. البته ذکر شده که راهکاری برای رفع این مشکل نیز دارند ولی روی کاغذ همهچیز مشابه بیت کوین است و تفاوتی نمیکند.
ممکن است عدهای بگویند: ما که چیزی از دست نمیدهیم و هزینهای برای استخراج این ارز پرداخت نکرده و نخواهیم کرد؛ پس چه ضرری دارد شانس خود را برای استخراج بیشتر و شاید ثروتمندشدن در آینده امتحان کنیم؟ درست است که کاربرها پولی وارد این سیستم نکردهاند، اما زمان و انرژی یک جامعه چند میلیون نفری درگیر این پروژه است و کمترین سوءاستفادهای که میتوان از یک جمع میلیونی کرد، هدف تبلیغات قراردادن آنهاست.
در پای نتورک سرمایه گذاری کنیم؟
هیچکس از ثروتمند شدن بدش نمیآید. همه ما دوست داریم زمان به عقب برگردد تا بتوانیم بیت کوینِ چند سِنتی بخریم. نکتهای که نباید از یاد ببریم این است که هر پروژهای که در ابتدا سکه رایگان یا ارزانقیمت به کاربرها میدهد، الزاما رشد نخواهد کرد. اگر چیزی به نام بیت کوین، به این چیزی که امروز میبینیم تبدیل شده و قیمتهای ۵۰ و ۶۰ هزار دلار را هم تجربه کرده است، دلیلی داشته و آن هم ناب بودن ایده و خلق یک ارزش و رفع یک نیاز در دنیای مالی بوده است. قطعأ باید به پای نتورک یا هر پروژه دیگری که بیش از حد به گسترش شبکه و دعوت به معرفی اعضای بیشتر به شبکه تأکید میکند، شک کنیم.
البته همانطور که اشاره شد، نصب برنامه ارز دیجیتال پای به ظاهر هزینهای ندارد و میتوانید آن را روی موبایل خود نصب کرده و مانند کاربرهای قبلی، روزی یکبار به آن مراجعه کرده و دکمه استخراج را بزنید. در این بین تبلیغاتی که ممکن است برای شما نمایش داده شود که آنها را ببینید.
نکته اینجاست که پروژههای ارزشمند کریپتویی اینگونه فعالیت نمیکنند و اگر سرگذشت هر کدام از ایدههای توسعه یافته که به جایگاه قابل قبولی در این بازار رسیدهاند را بررسی کنید، هیچکدام کاربرها را دعوت به چنین کارهایی نکردهاند.
به هر حال اگر نگران زمان و انرژی خود نیستید و میخواهید شانس خود را در مورد ارز دیجیتال پای امتحان کنید، بهتر است این کار را با آگاهی به این مسائل انجام دهید. ممکن است ایده پای در آینده کاملا عملی و ارزشمند شود، ولی طبق پارامترهایی که امروز در دنیای کریپتو برای ارزیابی پروژهها وجود دارد، احتمال شکست و پانزی بودن این نوع شبکهها بسیار زیاد است.
سخن پایانی
پروژه ارز دیجیتال پای توانسته در کمتر از سه سال بیش از ۱۰ میلیون کاربر جذب کند. این تعداد کاربر حتی از برخی از پروژههای مطرح نیز بیشتر است که باعث میشود این پروژه زیر ذرهبین کارشناسهای زیادی قرار بگیرد. کاربرهای پای نتورک با نصب اپلیکیشن پای و ثبت مشخصات خود بهراحتی میتوانند عضو این شبکه شده و با روزی یکبار ورود به برنامه و فشردن گزینه استخراج، سکههای پای به دست بیاورند. این شبکه هنوز در فاز تست قرار دارد و شبکه اصلی آن راهاندازی نشده و هیچ یک از این سکهها ارزش دلاری نداشته و در هیچ صرافیای قابل معامله نیستند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "آیا ارز دیجیتال پای نتورک ارزش سرمایهگذاری دارد" هستید؟ با کلیک بر روی تکنولوژی, کسب و کار ایرانی، ممکن است در این موضوع، مطالب مرتبط دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "آیا ارز دیجیتال پای نتورک ارزش سرمایهگذاری دارد"، کلیک کنید.