سیدعباس عراقچی وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در یادداشتی در روزنامه لبنانی الاخبار با عنوان «سوریه در آزمون سخت گذار» نوشت: تردیدی نیست که با توجه به شرایطی که شامات و فلسطین در آن قرار گرفتهاند، جهان اسلام به شدت نگران آیندۀ منطقۀ غرب آسیا باشد. مردمان ساکن این جغرافیا که برای قرون متمادی نقشی اساسی در تعیین سرنوشت سیاسی جهان اسلام داشته و دارند، چند دههای است به دلیل نادیده انگاشته شدن حقوق حاکمیتیشان، متحمل لطمههای سنگین در نتیجه انتقال بحران یهودیت ـ مسیحیت اروپا پس از جنگ جهانی دوم هستند.
وی میافزاید: در تمام سالهای مأموریتم به عنوان یک دیپلمات، «بحران فلسطین» همواره در محور گفتگوها قرار داشت. من همواره با این استدلال همکاران اروپایی روبرو بودم که «مردم آلمان به دلیل فجایع حکومت نازیها علیه یهودیان، خود را سرافکنده و مسؤول میدانند». این سخن درستی است؛ چراکه رفتار وحشیانه حاکم بر آن دوره تاریک از تاریخ اروپا، جراحت عمیقی بر پیکر مردم آن قاره و زخمهای چرکین بسیاری بر پیکر سایر کشورهای جهان گذاشت.
عراقچی همچنین نوشت: میهن من ایران نیز بهرغم بیطرفی، اشغال شد و مردم سرزمینم بر اثر عوارض آن جنگ بزرگ، متحمل خسارات جبرانناپذیری از ناحیۀ آن اشغالگری شدند.
* هولوکاست وحشتناک بیمارستان شهدای الاقصی
در یادداشت عراقچی عنوان شده است: در گفتگوهای دیپلماتیک، وقتی طرفهای مقابل از سرافکندگی و پذیرش مسؤولیت خود در این خصوص سخن میگفتند، پرسشی برایم ایجاد میشد که مستقیما با اوضاع امروزمان مرتبط است: چه کسی مسؤول ننگ و شرمساری جنایات اسرائیل است؛ رژیمی که سرزمین فلسطینیها را اشغال و قطعنامههای بینالمللی را همواره نقض کرده، تمامیت ارضی و حاکمیت ملی همسایگان فلسطین اشغالی را مورد تعرض قرار داده و با استمرار ایجاد محدودیتهای بسیار برای مردم و ممانعت در مسیر ارسال کمکهای بشردوستانه، اقدام به حملات هوایی علیه غیرنظامیان میکند!
وی اضافه کرده است: اشاره به نمونه اخیر از این جنایات و رقم زدن هولوکاست وحشتناک بیمارستان شهدای الاقصی در ۱۴ اکتبر ۲۰۲۴ که الگوی مدرن نسلکشی نازیها در «اردوگاه غزه» است، برای بیان این ننگ و سرافکندگی کافی است.
عراقچی عنوان کرده است: شرایط این روزها و گسترده شدن دایرۀ جنایات وحشیگرانه اسرائیل و امتداد یافتن آن به سوریه، پرسشی جدید به سؤال قبلیام میافزاید: چه کسی مسؤول تجاوز اسرائیل به خاک کشوری است که در بطن خود با شرایط سخت برافتادن حکومتی و زایش دولتی دیگر دست به گریبان است؟! ابراز تأسف و اعلام نگرانی، سادهترین واژگان و گاه بیمعناترین کلماتی است که در ادبیات بسیاری از «کشورهای مسؤول در تغییر سرنوشت مردم غرب آسیا» بهکار برده میشود.
* مقاومت تنها راهکار پیشروی فرزندان این منطقه
وزیر امور خارجه در این یادداشت مینویسد: اکنون برای بیش از ۷۵ سال است که «مقاومت» تنها راهکار پیشروی فرزندان این منطقه در برابر تجاوزهای آشکار رژیم صهیونیستی و در مقابل حمایتهای علنی کشورهای مسؤولیتگریز از فجایع موجود است.
در این یادداشت آمده است: «مقاومت» در اندیشه پدران و مادران شکل گرفت و در بازوان توانای فرزندان مقاومت به شکلهای گوناگون بهکار گرفته شد. شکل مقاومت در تمام این دوران مبتنی بر اقتضای زمان، توان و امکانات بود ولی فرهنگی ساخت که نمونۀ آن سهگانه «اطفال الحجاره» نزار قبانی شاعر سوریهای است. درست است که قبانی این روزهای غزه را ندید، اما در افق ذهن خود آن را به دقت ترسیم کرد:
وی با ذکر اشعاری از نزار قبانی مینویسد: هم اوست که تصویری از همبستگی شیعه و سنی و تشکیل جبهۀ مشترک بین مردم سوریه، عراق، لبنان، ایران و دیگر کشورهای منطقه ارائه کرد که در زمان تجاوزهای «داعش»، به الگویی نجاتبخش برای جهان اسلام تبدیل شد:
* مردم سوریه، همانی هستند که حماسه مقاومت را در جنگ اکتبر ۱۹۷۳ خلق کردند
رئیس دستگاه دیپلماسی میافزاید: این ادبیات، نشان از پایداری و ایستادگی مردم شامات در برابر رژیم صهیونیستی است؛ همانطور که نشانگر مودت و همدلی آنان با حزبالله است که از جنگ ۳۳ روزه به این سو، سرعت و شدت بیسابقهای به خود گرفت. همچنین، بیانگر احساساتی است که وارداتی نبوده یا ابزاری نیست که از سوی جمهوری اسلامی ایران بهکار گرفته شده باشد.
عراقچی میافزاید: برداشت خامی است چنانچه تصور کنیم با تغییر رنگ پرچم کشوری، انتظارات و آرمانهای اجتماعی جامعه آن کشور نیز تغییر خواهد کرد. مردم سوریه، همان دلیرمردانی هستند که حماسه مقاومت را در جنگ اکتبر ۱۹۷۳ خلق کردند؛ همانطور که رویکرد مردم آزادۀ سوریه در دفاع از آرمان فلسطین سبب شد که بهرغم مشارکت نظام سابق عربیتمحور بعثی در صف مشارکتکنندگان در کنفرانس مادرید، امید دشمنان به جدایی سوریه از جبهۀ مقاومت به یأس تبدیل شود.
* امروز سوریه در آزمون سختی قرار گرفته
در این یادداشت آمده است: به عقیده من، حوادث اخیر سوریه نباید منجر به نقض حاکمیت، تمامیت ارضی و شکست نهاد دولت ملی در این کشور شود، بلکه شاید بجا باشد که قبل از صدور حکم، به حکمت آدونیس و دعوت او از هموطنانش به صبر پیش از داوری، توجه کنیم. در باور وی به درستی آمده است که «مردم سوریه در عمق وجود خود مخالف تغییر نیستند، بلکه مخالف رفتارها و شیوههایی هستند که منجر به نتیجهای گردد که با ذات همان تغییر در تضاد باشد». بنابراین، رویدادهای اخیر فرصتی مغتنم است تا به نظرات همه اقوام و گرایشهای فکری موجود در سوریه احترام گذاشته شود.
وزیر خارجه مینویسد: امروز سوریه در آزمون سختی قرار گرفته است. تهدید ناشی از تحرکات جریانهای تروریستی مانند القاعده و داعش، نگرانی منطقه را شدیدتر کرده است و بیم آن میرود تروریستها سوریه را به پایگاهی امن برای خود تبدیل کنند. از سوی دیگر تجاوزات و مداخله نظامی رژیم صهیونیستی و در پس آن آمریکا و متحدان منطقهای آنها از خارج، چالشهایی را ایجاد کرده است.
وی خاطرنشان کرده است. اینها دچار اشتباهات محاسباتی راهبردی جبرانناپذیری شدند که قابل کتمان نیست. هدف آشکار این تجاوزات و مداخله، نابودی بنیانهای اجتماعی، سرمایههای علمی، زیرساختهای اقتصادی و قدرت دفاعی سوریه است. بهرغم دشواری این مسیر و ضربات ناشی از هجوم ارتشهای بیگانه به سوریه، بهروشنی میتوان مشاهده کرد، مردمانی از جنس مردم سوریه در همسایگی این کشور هستند که با دستانی تهی، اما روحیه و ایمانی ستودنی، در اردوگاه کوچک جبالیا، دو ماه در برابر یورش زمینی و هوایی ارتش صهیونیستی شجاعانه و قهرمانانه مقاومت کردند.
* برگزاری انتخابات آزاد برای تعیین سرنوشت آینده سوریه
رئیس دستگاه دیپلماسی در این یادداشت مینویسد: راه برونرفت از تنگنای فعلی و برافراشته نگاهداشتن پرچم استقلال و احترام به سربلندی و کرامت ملت سوریه و در اهتزاز نگاه داشتن پرچم آن، حفظ انسجام و روحیۀ همزیستی بین فرزندان این سرزمین از طریق انتخابات آزاد برای تعیین سرنوشت آینده این کشور توسط همه آحاد و اقشار مردم آن است.
وی در پایان این یادداشت یادآور شده است: احترام به آرای مردم، در انتخاباتی آزاد و سالم انجام میشود که متضمن اراده ملت سوریه باشد و به تشکیل نظام سیاسی منتخب همه اقشار جامعه منجر گردد، این امر، سنگ بنا و جهتگیری سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب قطعنامه ۲۲۵۴ شورای امنیت سازمان ملل متحد را تشکیل میدهد..
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "سوریه در آزمون سختی قرار گرفته است" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "سوریه در آزمون سختی قرار گرفته است"، کلیک کنید.