شیر پروانه ای چیست؟ عملکرد آن چگونه است؟

شیر پروانه ای (UL/FM Butterfly Valve)

شیر پروانه ای باترفلای ولو (Butterfly Valve)در سیستم های اطفاء آبی تر و پایپینگ مورد استفاده قرار می گیرد. از این شیر در جهت قطع و وصل و کنترل جریان آب استفاده می شود و همچنین ضربات قوچی را کاهش می دهد. باترفلای ولو این امکان را فراهم می آورد که در صورت بسته بودن شیر، سیگنال به سایر تجهیزات اعلام حریق ارسال شود. شیرهای پروانه ای در ابعاد مختلف به صورت دستی و خودکار (معروف به شیر برقی یا موتورایز) موجود می باشند. در مورد اندازه های بزرگتر از 8 اینچ و در طراحی با عملگر دستی، برای مدیریت حالت نصب و ابعاد بزرگتر شیر پروانه ای، از یک گیربکس مکانیکی بین عملگر دستی (فلکه شیر) و دیسک یا مجراب استفاده می شود. این گیربکس مکانیکی با انتقال نیرو از طریق شافت متصل به دیسک، باعث سرعت در باز و بسته شدن دیسک می شود.

مشخصات تماس با کارشناسان پایپ تهران

پایپ تهران به عنوان یکی از برترین مجموعه‌های بازرگانی کشور از سال ۱۳۸۰ فعالیت خود را با هدف تأمین، تجهیزات و تاسیسات صنعتی و ساختمانی آغاز نمود و در بیش از دو دهه فعالیت خود توانست بخش وسیعی از نیازمندی‌های صنایع مختلف کشور از قبيل صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، تأسیسات سرمایشی و گرمایشی ساختمان، صنایع غذایی

آدرس تهران ،چهار راه گلوبندک خیام شمالی روبروی دادگاه جرائم اقتصادی پلاک928 (بازار تهران)
تلفن1 2155699825
تلفن2 2155699826
تلفن3 2155610448
تلفن4 2155610449

 طراحی دقیق دیسک در مرکز شیر سیگنال دار پروانه ای ULFM به معنای کاهش نیاز به گشتاور در باز یا بسته شدن آن است، به طوری که با چرخاندن فلکه به مقدار 90 درجه، دیسک از حالت بسته به حالت باز و برعکس تغییر شکل می دهد.

شیر پروانه ای چیست؟ عملکرد آن چگونه است؟

عملکرد شیر پروانه ای

شیر پروانه ای (Butterfly Valve) با استفاده از یک صفحه پروانه ای متصل به محور درون لوله، عملکرد خود را انجام می دهد. با چرخش صفحه پروانه ای به طور عمودی به جریان ماده اجازه می دهد که به آسانی از لوله عبور کند و با چرخش آن به طور افقی، جریان را مسدود می کند. این مکانیسم کنترل جریان امکان تنظیم جریان ماده را در محدوده های مختلف فراهم می کند.

شیر پروانه ای را با نام شیر ویفری نیز می شناسند.همچنین از این شیر برای کنترل آب وروری در سرخط خطوط تامین آب استفاده می شود. تمام محصولات اراِیه شده در شرکت پایپ تهران، مورد تایید سازمان آتش نشانی بوده و دارای تاییدیه های UL/FM می باشند.

شرکت پایپ تهران وارد کننده محصولات آتش نشانی و آبرسانی با معتبرترین برند های دنیا و همچنین دارای نمایندگی انحصاری شرکت سافکس فایر SAFEX FIRE در ایران می باشد. علاوه بر این تمام محصولات ارایه شده توسط شرکت پایپ تهران، دارای تاییدیه سازمان آتش نشانی و UL/FM می باشد.

مشخصات فنی شیر پروانه ای :

  • نوعی شیر کنترل جهت جلوگیری از ضربه قوچ، قطع و وصل و کنترل جریان
  • امکان ارسال سیگنال به سایر تجهیزات اعلام حریق در صورت بسته بودن شیر
  • امکان نصب شیر در تمامی حالت ها (عمودی / افقی / مایل )
  • قابلیت نصب در محیط های خارجی
  • اتصال ویفری
  • فشار کاری 300psi / 21bar
  • دمای کاری از 20- درجه تا 110 درجه سانتی گراد
  • دارای تاییدیه UL و FM
  • دارای سایز های 2 تا 12 اینچ

شیر پروانه ای در سیستم های اطفای آبی اسپرینکلر

در سیستم های اطفای آبی اسپرینکلر از نوع تر، شیر پروانه ای (Butterfly Valve) استفاده می گردد. شیرهای پروانه ای یا باترفلای ولو ها جهت کنترل و یا قطع جریان آب استفاده می شود. موقعیت شیرهای آتش نشانی بایستی قابل نظارت باشد. به همین خاطر پیشنهاد می گردد از شیرها با امکان ارسال سیگنال استفاده گردد.

شیر های پروانه ای در اصطلاح شیر های ویفری نیز نامیده می شود که معمولا وظیفه کنترل آب را بر عهده دارند. در حقیقت این ولوها در سر خط خطوط تامین آب برای کنترل آب ورودی مورد استفاده قرار می گیرند.

شیر پروانه ای آتش نشانی

بر اساس استاندارد NFPA در هر سیستم اطفای آبی اسپرینکلر بایستی حداقل یک شیر فهرست شده (دارای تاییدیه های معتبر جهانی از جمله UL و FM (وجود داشته باشد.

شیر پروانه ای ویفری (Wafer Type) معمولا بین دو فلنج متصل به لوله های ورودی و خروجی قرار میگرد و از این طریق محکم می شوند. یکی از مزیت های مهم این شیر را می توان به اتصال دهنده بین فلنج ها و شیر اشاره کرد که تمامی تنش های کششی وارده از سیستم لوله کشی را تحمل کرده و بدنه شیر همیشه در حالت فشار قرار دارد، تنش فشاری موجود در شیر با تنش کششی که در داخل بدنه شیر و به واسطه وجود سیال تحت فشار ایجاد می شود، تا حدی خنثی خواهد شد.

کاربرد شیر پروانه ای

این شیر ها دارای کاربرد های مختلفی هستند که در ادامه به بخشی از آن ها اشاره خواهیم کرد:

    صنعت نفت و گاز:

شیرهای پروانه ای در صنعت نفت و گاز برای کنترل جریان مواد نفتی، گازی و شیمیایی استفاده می شوند. آن ها به عنوان قطعات کلیدی در سیستم های لوله کشی، راه اندازی و توقف فرایندها، تجهیزات پالایشگاهی و انتقال مواد از جمله خطوط لوله، مخازن و تانکرها عمل می کنند.

    صنعت آب و فاضلاب:

شیرهای پروانه ای در صنایع آب و فاضلاب برای کنترل جریان آب در شبکه های تامین آب، تصفیه خانه ها، ایستگاه های پمپاژ و تسهیلات صنعتی استفاده می شوند. آن ها به عنوان شیرهای اصلی در سیستم های آب رسانی و بهره برداری از منابع آب عمل می کنند.

    صنعت برق:

در صنعت برق، شیرهای پروانه ای یا باترفلای ولو  در سیستم های خنک کننده قوس الکتریکی، توربین های بخار و سیستم های تهویه هوا استفاده می شوند. آن ها جهت کنترل و تنظیم جریان مواد خنک کننده و هوای مورد نیاز برای عملکرد بهینه تجهیزات برقی به کار می روند.

انواع شیر پروانه ای (butterfly valve)

  • شیر پروانه ای پنوماتیک
  • شیر پروانه ای فلنج دار
  • شیر پروانه ای گیربکسی

شیر پروانه ای دستی یا اهرمی

نوع دستی یا اهرمی که به آن شیر کلاجی هم گفته می شود، عملگر ساده ترین نوع نصب شده بر روی ولوهای این دسته می باشد. این نوع عملگر دارای یک دسته ساده و یک دسته متحرک است. با فشار دادن اهرم متحرک به سمت پایین، می توان به راحتی شافت متصل به دیسک را به 90 درجه چرخاند و سیال را عبور داد.

برای بسته شدن نیز به همین روش و در جهت عکس عمل می شود. این نوع شیرهای پروانه ای دستی یا اهرمی معمولاً تا سایز 8 اینچ نصب می شوند و در صورت استفاده برای سایزهای بالاتر، چرخاندن دیسک با دست مشکل می شود و توصیه می شود که در این حالت از عملگرهای گیربکسی استفاده شود. اهرم های شیر پروانه ای در جنس های پلیمری و فلزی تولید می گردند.

شیر پروانه ای گیربکسی

شیر پروانه ای با اکچویتور گیربکسی یا گیربکس دار، به دلیل کاربری آسان، از مصرف بالاترین عملگر بر روی این نوع از شیرها به حساب می آید. این نوع از شیرها از سایز 8 اینچ تا ابعاد بزرگتر مانند سایز 88 اینچ استفاده می شوند و با دو نوع گیربکس تجهیز می گردند. در نوع اول، که دارای چرخدنده حلزونی است، نیرو به شافت و دیسک شیر انتقال یافته و با چرخش 90 درجه، سیال به راحتی عبور می یابد. در نوع دوم، عملگر گیربکس پیچی با فلکه کوبل شده و گیربکس با یک پیچ مارپیچ و یک چرخدنده، نیرو را به دیسک منتقل می کند، که چرخش آن به راحتی انجام می شود.

شیر پروانه ای پنوماتیک (عملگر بادی)

شیر پروانه ای با عملگر پنوماتیک به عنوان سریع ترین شیر در باز و بسته کردن مسیر سیال مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین  این نوع شیر  ها با عملگر پنوماتیک متصل می شود، که همانند عملگرهای برقی به صورت تدریجی و با قابلیت قطع و وصل عمل می کند. با نصب شیر برقی 5 به 2 بر روی عملگر، می توان با سیگنال PLC و اتصال به باد پنوماتیک، به عملگر دستور داد و شیر را به راحتی باز و بسته کرد.

نصب یک دستگاه سوییچ باکس روی عملگر نشانگر وضعیت باز یا بسته بودن شیر نیز می باشد، که نمونه هایی از نصب آن در تصاویر زیر قابل مشاهده است. این عملگر به دو مدل تدریجی و قطع و وصلی ارایه شده است. یکی از مزایای این نوع شیر پروانه ای پنوماتیک نسبت به شیر برقی، هزینه کمتر آن می باشد. این مزیت به خصوص در صورتی که محدودیتی مربوط به کمپرسور باد وجود نداشته باشد، به صرفه تر می تواند باشد.

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "شیر پروانه ای چیست؟ عملکرد آن چگونه است؟" هستید؟ با کلیک بر روی عمومی, کسب و کار ایرانی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "شیر پروانه ای چیست؟ عملکرد آن چگونه است؟"، کلیک کنید.